Die ene patiënt

5c49a22b523f49.34041454
Een aanrader, dit boek.
https://www.volkskrant.nl/tag/die-ene-patient
Het boek gaat over die mensen die een arts en/of andere andere zorgwerkers niet vergeet. Iemand van wie je levenslessen leert, iemand die je leven veranderd.
Zo ben ik ook verschillende mensen tegengekomen: werkend in de zorg maar ook nu onderweg in mijn behandeltraject. Zo ook de afgelopen keer dat ik immunotherapie kreeg. Een vrouw naast me werd door al het personeel op de afdeling herkend. dat is meestal geen goed teken. En dat klopte ook. De kanker was weer teruggekomen en Anneke begon vol goede moed aan weer een reeks van chemo’s met hoofdkoeling..
Ik weet niet altijd wat ik moet zeggen tegen mijn zaalgenoten en wie weet hebben ze helemaal geen zin in een praatje. Of ik heb er zelf geen zin in. Anneke begon een gesprekje met mij. Ze vertelde hoe intens ze het leven geleefd had de afgelopen 2 jaar dat ze geen kanker had. Ze heeft geleerd zich te richten op wat goed is. Dat er moed voor nodig is om te leren leven met (de mogelijkheid van) kanker. Toch zal het moeten. Als je niet meer met die onzekerheid kunt leven, kun je niet gelukkig zijn.
Joke Verweerd schrijft in haar boek “Kiplekker” dat het goed is om geen medelijden met jezelf te hebben maar je mag wel begrip en compassie voor jezelf opbrengen. Je kunt je eigen vriendin zijn, jezelf respecteren in wat je meemaakt. Hoe nabij je liefste medemensen ook zijn, ziek zijn blijft een eenzaam avontuur. Er zijn altijd mensen die het slechter en moeilijker hebben dan jij, maar jij moet dealen met jou situatie en dan is het fijn als je jezelf te vriend hebt. Het is mooi als de gevoelens van mededogen en sympathie het winnen van je boosheid en angst. Schrijf een lieve brief aan jezelf of aan God. En laat zien dat je jezelf begrijpt, zowel op een rotdag als op een zonnige dag. Anneke schreef zichzelf brieven en kende het boekje ook. Ik vond het een wijze les en heb het ook maar eens geprobeert…

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s